Aby zmniejszyć śmiertelność prosiąt w czasie laktacji, należy rozpocząć działania jeszcze przed ich urodzeniem, wpływając na zdrowie i mleczność lochDominika Stancelewska
Doskonalenie genetyczne na coraz większą liczbę prosiąt w miocie ma swoje niekorzystne skutki w postaci wzrostu śmiertelności w okresie odchowu przy maciorach. Prosięta powinny jak najszybciej uzyskać dostęp do wymienia, aby zacząć otrzymywać energię z siary, jednak nie zawsze ten dostęp jest łatwy. W bardzo licznych miotach muszą rywalizować o pozycję i miejsce przy sutkach. Czasem budowa kojca nie ułatwia sytuacji, ponieważ barierki utrudniają dostęp do wymienia lochy.
- Kiedy dochodzi do dużego spadku żywotności prosiąt?
- Czym żywić lochy, żeby uzyskać silny i wyrównany miot prosiąt?
- Co zmniejsza ryzyko śmiertelności prosiąt po porodzie?
- Co jest główną przyczyną upadków prosiąt w pierwszych dniach życia?
- Jak dogrzać nowo narodzone prosięta i nie przegrzać lochy?
Przy nienadzorowanym wyproszeniu, śmiertelność prosiąt może sięgnąć nawet 20%
Zmniejszenie upadków od porodu do odsadzenia i uzyskanie większej masy ciała prosiąt odsadzonych jest celem wielu gospodarstw. Straty prosiąt mogą być spowodowane w 20% brakiem nadzoru nad wyproszeniami. Kontrola i pomoc oraz opieka w pierwszych godzinach po porodzie, zwłaszcza nad najsłabszymi sztukami, redukują straty do 5–10%.
Stały nadzór podczas porodu, osuszanie prosiąt i dopilnowanie pobrania siary mogą obniżyć ten wskaźnik poniżej 5%. Bardzo duży spadek żywotności dotyczy prosiąt, które urodziły się po 3 godzinach od rozpoczęcia porodu; 80% tych, które urodziły się martwe, było najczęściej żywych w momencie rozpoczęcia porodu. Nadzór nad wyproszeniami może mieć więc znaczący wpływ na poprawę wyników produkc...