Chiński gigant posiada trzy razy więcej loch niż Polska
GUS podaje, że pod koniec 2022 roku polskie pogłowie loch wynosiło 592 tys. sztuk. Tylko jeden światowy rekordzista pod względem liczby posiadanego pogłowia bije polskie stada niemal pięciokrotnie. Mowa tutaj o Muyuan Foodstuff Company, która posiada aż 2,82 mln loch.
Pozostałe miejsca na podium względem wielkości produkcji trzody chlewnej również należą do Chińczyków.
Na 2. miejscu znalazła się ferma Wens Group, która posiada 1,40 mln loch, a ich populacja wzrosła o 300 000 sztuk w porównaniu z rokiem poprzednim.
Trzecie miejsce przypadło fermie Smithfield z USA, która jest spółką zależną chińskiej WH Group z liczbą 1,23 miliona loch.
Rynek gigantów w produkcji świń na świecie się powiększa
Z roku na rok przybywa także mega-ferm (z 40 w 2021r. do 50 w 2022 roku), które łącznie utrzymywały około 16,50 miliona loch. Ich liczba wzrosła o 4% w porównaniu do 2021r., wtedy liczba zwierząt wynosiła 15,86 miliona.
Ogółem w tymże rankingu aż:
- 24 fermy należą do Chińczyków,
- 12 znajduje się w USA,
- 4 w Brazylii,
- 3 w Rosji.
- 3 w UE (wszystkie znajdują się w Hiszpanii).
Polskie pogłowie spadło o 6 proc. w porównaniu do 2021r.
Z grudniowych danych Głównego Urzędu Statystycznego na temat pogłowia świń w Polsce wynika, że produkcja trzody chlewnej spadła o 6 proc. w stosunku do 2021 i wynosiła 9624,3 tys. sztuk.
Większą produkcją trzody chlewnej niż Polska, ale znacznie mniejszą niż ww. chiński gigant mogą poszczycić się Niemcy - 1,4 mln sztuk świńskiego pogłowia oraz Hiszpania, której produkcja trzody chlewnej wynosi ok. 2,66 mln.
Spadki w produkcji polskie trzody chlewnej. W jakich grupach i jak duże?
Spadek liczby świń wystąpił we wszystkich grupach świń, chociaż wśród prosiąt wyniósł on nawet 11,8%. Jest to jednak lepszy wynik niż miała polska hodowla świń w czerwcu 2022 r. – pogłowie było wtedy o 13 tys. sztuk mniejsze (0,1%).
Ogółem, jak podaje GUS, pogłowie trzody chlewnej w poszczególnych grupach wynosiło dla:
- loch na chów – 592,6 tys. sztuk (o 9,4% mniej niż w grudniu 2021 r.).
- loch prośnych – 404,8 tys. sztuk (o 6,7% mniej niż w grudniu 2021 r.)
Jaka jest struktura polskich stad trzody chlewnej wg GUS?
Główny Urząd Statystyczny podaje, że największy udział w strukturze polskiego stada stanowiło pogłowie tuczników – 45,1%.
Następnie były to warchlaki o wadze od 20 kg do 50 kg (29,3%), a niespełna 1/5 (19,7%) – prosięta o wadze od 20 kg.
Z kolei trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej, z przeznaczeniem na chów wynosiła 6,3% całej produkcji świń w Polsce.
Najwięcej świń w Polsce produkuje się w województwach: wielkopolskim (35,7%), mazowieckim (12,8%), łódzkim (10,1%) i kujawsko-pomorskim (8,8%).
Najmniejsze udziały miały województwa: lubuskie (0,7%), podkarpackie (0,8%) i małopolskie (1,0%).
Wirus ASF niestety nie odpuszcza, zagrożenie jest wciąż wysokie. W poprzednim roku Główny Inspektorat Weterynarii zarejestrował 14 ognisk ASF u świń, choroba ta dotknęła 3064 zwierząt.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
fot. Pixabay
na podstawie GUS i topagrar.com