Czym jest wspóczynnik konwersji paszy i dlaczego warto go monitorować?
W strukturze kosztów produkcji żywca wieprzowego pierwsze miejsce zajmują nakłady na żywienie zwierząt. Koszt paszy może stanowić nawet 70% wszystkich kosztów poniesionych na wyprodukowanie tucznika. Dlatego warto zastanowić się nad efektywnością jej wykorzystania. Współczynnik konwersji paszy FCR (z ang. feed convertion ratio) oznacza ilość zużytej paszy na przyrost kilograma masy ciała zwierzęcia. Współczynnik ten powinien być monitorowany przez każdego producenta świń. Wysoki wiąże się ze zwiększonym zużyciem mieszanki na kilogram przyrostu masy ciała, wydłużonym czasem tuczu i tym samym nieefektywnym wykorzystaniem powierzchni w budynkach inwentarskich, a także pogorszeniem jakości sprzedawanych tuczników, gdyż długi tucz prowadzi do większego otłuszczenia tusz.
Efektywność żywienia w dużej mierze zależy od parametrów paszy, ale ni...