Jakie bakterie powodują kulawizny u świń?
Kulawizny u świń mogą być spowodowane zapaleniem stawów wywoływanym przez szczepy bakterii Mycoplasma hyosynoviae i Mycoplasma hyorhinis. Na kolonizację podatne są świnie na wszystkich etapach produkcji. Choć głównym rezerwuarem zakaźnym są lochy, to podatne są również prosięta przed odsadzeniem i po nim oraz tuczniki. Problemy związane z kulawizną i zapaleniem stawów niejednokrotnie obserwowane są też u młodych loszek. Choroba uwidacznia się jednak najczęściej po około 7–14 dniach po przemieszczeniu prosiąt do warchlakarni lub po przeniesieniu warchlaków do sektora tuczu. Przypadki zachorowań obserwuje się też po wprowadzeniu warchlaków po długim transporcie.
Jak mykoplazmy rozprzestrzeniają się w stadzie?
Kulawizny wywołane przez Mycoplasma hyosynoviae i Mycoplasma hyorhinis mają najczęściej przebieg ostry, rzadko obserwuje się łagodną postać choroby. Pojawiają się zazwyczaj nagle i towarzyszy im utrata apetytu, gdyż związany z nimi ból pogarsza dobrostan zwierząt, co jest przyczyną znaczących strat. W konsekwencji świnie wolniej przyrastają, zwłaszcza kiedy nie są leczon...