Na jakiej zasadzie działają kwasy organiczne w układzie pokarmowym świni?
– Każdy kwas organiczny wyróżnia się odpowiednią wartością pH, przy której 50% kwasu znajduje się w formie zdysocjowanej i jest to tzw. wartość pKa, wpływająca na jego przeciwdrobnoustrojowy mechanizm działania. Kwasy w formie niezdysocjowanej mogą przenikać przez błonę komórkową bakterii i obniżać pH wewnątrz ich komórek, co zmusza mikroorganizmy do większej aktywacji i zużywania energii. Zaburzają się funkcje metaboliczne bakterii, co hamuje ich namnażanie i wzrost – tłumaczyła Benedetta Tugnoli z Vetagro z Włoch podczas Konferencji Lekarzy Chorób Świń „Specjaliści specjalistom” w Krakowie.
Biorąc pod uwagę różną wrażliwość mikroorganizmów, mieszaniny kwasów i ich soli są skuteczniejsze przeciwko szerszemu zakresowi drobnoustrojów niż pojedyncze kwasy. Ogólnie bada...