Laktoza jest ważnym źródłem energii dla prosiąt
Laktoza dostarcza prawie 40% energii potrzebnej najmłodszym prosiętom. Po odsadzeniu stanowi, obok skrobi i tłuszczu, podstawę energetyczną podawanej paszy, jednak prosięta słabo trawią skrobię, natomiast dobrze laktozę i tłuszcz, szczególnie zemulgowany.
Pasza podawana prosiętom musi charakteryzować się bardzo dobrą strawnością i zawierać łatwo przyswajalne węglowodany, tłuszcze oraz dużo produktów mlecznych. Zwykle w jej składzie dominują zboża, jak kukurydza, pszenica i jęczmień, oraz poekstrakcyjna śruta sojowa, które poddawane są procesom technologicznym zwiększającym ich strawność (ekstruzja, ekspandowanie), jednak roślinne surowce mogą sprawiać prosiętom problemy w trawieniu ze względu na występowanie substancji antyodżywczych.
Dlatego prosięta powinny otrzymywać dodatek surowców mlecznych (mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku). U prosiąt pijących mleko lochy mikroflora przewodu pokarmowego stabilizuje się dzięki bakteriom kwasu mlekowego, które mają działanie prebiotyczne, gdyż w żołądku hydrolizują laktozę do kwasu mlekowego zakwaszającego układ pokarmowy i zwiększającego namnażanie się pożytecznej mikroflory oraz redukującego patogenną. Im więcej produktów mlecznych w paszy stałej, tym bardziej przypomina ona mleko lochy, które zawiera około 5% laktozy.
Jakie źródła laktozy są stosowane w żywieniu prosiąt?
Laktoza podczas fermentacji ulega przemianie głównie do kwasu mlekowego i innych kwasów tłuszczowych wykorzystywanych na cele energetyczne. Jest źródłem łatwo przyswajalnej energii – nie tylko dla prosiąt, ale również dla bakterii tworzących pożyteczną florę układu pokarmowego, zwłaszcza do 6. tygodnia życia. Węglowodany nie są wskazane po tym okresie ze względu na zmianę mikroflory przewodu pokarmowego.