Jakie czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia syndromu MMA u macior?
Do czynników sprzyjających jego występowaniu należą złe żywienie w okresie okołoporodowym, występowanie zaparć, zakażenia układu rozrodczego oraz długie porody (powyżej 6 godzin).
Trwający krótko poród daje wiele korzyści – nie tylko prosiętom, ale przede wszystkim lochom. Przy przedłużających się porodach, niefachowej pomocy i opóźnionym wydaleniu łożyska dochodzi do zapalenia macicy. Bakterie i ich toksyny przedostają się do krwiobiegu, prowadząc do wystąpienia objawów schorzenia.
Czas trwania porodu jest znacznie wydłużony, jeśli maciory nie mają wystarczająco dużo energii. Dlatego czas od ostatniego odpasu do rozpoczęcia porodu ma kluczowe znaczenie w tym aspekcie, gdyż wyraźnie wpływa na stężenie glukozy we krwi tętniczej podczas porodu, a w konsekwencji na jego przebieg. Kilka godzin po karmieniu stężenie glukozy w osoczu się zmniejsza. Dlatego nie wolno ograniczać lochom w tym czasie paszy.