Zróżnicowanie wagowe jest ważniejsze niż wiek prosięcia przy łączeniu ich w grupy
Łączenie prosiąt w grupy zależnie od masy ciała ma na celu zminimalizowanie negatywnego wpływu zróżnicowania wagowego. Dlatego prosięta odsadzone od lochy muszą być klasyfikowane w zależności od tego, czy są duże, małe, czy średnie. Ponadto można zastosować środki, które będą zapobiegały niewyrównaniu prosiąt – wstawiać dodatkowe karmidła do kojca, podawać paszę mokrą i w większej ilości. Najlepiej podzielić prosięta na kilka grup na odchowalni.
W momencie odsadzenia nie mogą ważyć mniej niż 7 kg
Pamiętajmy, że im młodsze prosięta, tym trudniej adaptują się do nowych warunków i tym lepszej jakości paszy wymagają. Jeśli nie zapewnimy im odpowiedniej temperatury, wentylacji, higieny czy paszy, zwiększy się śmiertelność po odsadzeniu. Zarządzanie stadem oraz warunki chowu mają zasadniczy wpływ na zdrowotność i produkcyjność prosiąt po odsadzeniu, bowiem zmniejszone pobieranie paszy skutkuje w pierwszym tygodniu utratą tkanki tłuszczowej nawet do 33%. Najlepiej optymalizować wiek oraz wagę odsadzanych prosiąt, a więc w jednym pomieszczeniu umieszczać osobniki odsadzane w podobnym terminie, nieprzekraczającym tygodnia.
Każdy dzień po odsadzeniu, kiedy prosięta nie jedzą paszy, powoduje skrócenie kosmków jelitowych
Składniki pokarmowe, takie jak treonina, metionina, cysteina, tryptofan, glutamina, kwas glutaminowy i witamina E, poprawiają kondycję i wydajność świń, gdy są stosowane na poziomach wyższych niż zalecane, zwłaszcza na początku okresu poodsadzeniowego. Ponadto każdy dzień po odsadzeniu, kiedy prosięta nie jedzą paszy, powoduje skrócenie kosmków jelitowych. Jeśli nie będą pobierały paszy przez 4–5 pierwszych dni po odłączeniu od lochy, to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że w końcu pojawi się u nich biegunka związana ze zmianą żywienia. Z jednej więc strony powinno się je zachęcać do jedzenia, z drugiej zaś zbyt duże ilości mieszanki mogą także prowadzić do problemów trawiennych.