To, jak dużo paszy będzie potrzebne do tuczu, zależy od bardzo wielu czynników
Zakup paszy stanowi bardzo wysoki koszt, który jest porównywalny lub niekiedy nawet większy od kosztów zakupu warchlaków do tuczu. Jak pokazują wyliczenia, w zależności od kraju pasza może stanowić od 50 do nawet 75% kosztów produkcji świń. Szacuje się, że w naszym kraju udział paszy w ogólnych kosztach na przestrzeni ostatnich lat kształtował się na poziomie 65–75%. O ile cena paszy, komponentów paszowych i dodatków jest niezależna od rolnika, o tyle ilość mieszanki niezbędna do uzyskania przez świnie wagi rzeźnej może znacząco różnić się między gospodarstwami.
– To, jak dużo paszy będzie potrzebne do tuczu, zależy od bardzo wielu czynników, jak płeć, genotyp, rasa, rodzaj i skład paszy, a także sposób jej zadawania, warunki środowiskowe, zarządzanie czy stan zdrowia świń, który zależy od ekspozycji na patogeny. Ważne, aby wiedzieć, jak czynniki zdrowotne wpływają na efektywność wykorzystania paszy u świń oraz jak można zapobiegać ich negatywnym skutkom, gdyż podczas zakażenia priorytetem dla organizmu staje się walka z patogenem, a budowa...