Prebiotyki i probiotyki - czym się różnią i jakie wykazują działanie?
Probiotyki i postbiotyki wpływają na zdrowie jelit, pomagają w zwalczaniu infekcji oraz wspierają odporność i wydajność zwierząt. Przywracają też równowagę mikrobiomu jelitowego, co jest kluczowym czynnikiem łagodzącym stres odsadzeniowy. Prebiotyki i probiotyki są powszechnie stosowane w żywieniu zwierząt. Produkty te łagodzą stany zapalne, poprawiają barierę jelitową, a także zapobiegają infekcjom bakteryjnym.
Prebiotyki to substancje stymulujące wzrost pożytecznych bakterii, natomiast probiotyki są żywymi mikroorganizmami wspomagającymi utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym. Zyskują na popularności zwłaszcza w związku z wycofaniem leczniczego tlenku cynku z pasz dla świń.
Bakterie probiotyczne oddziałują korzystnie na zwierzęta gospodarskie: wpływają na tempo wzrostu, poprawiają wchłanianie składników pokarmowych i wykorzystanie paszy, zapobiegają chorobom układu pokarmowego, stymulują aktywność i produkcję enzymów jelitowych, poprawiają efektywność produkcji.
Postbiotyki, czyli pozostałości po dobroczynnych mikroorganizmach. Jak wpływają na zdrowie świń?
Nowością wśród dodatków przyczyniających się do utrzymania świń w lepszym zdrowiu są produkty oparte na postbiotykach, czyli metabolitach mikroorganizmów probiotycznych. Preparaty te zawierają inaktywowane szczepy probiotyczne, ich produkty przemiany materii oraz składniki komórkowe. Są to zatem wszystkie bioaktywne komponenty produkowane przez pożyteczne bakterie, na przykład podczas fermentacji, czyli pochodzą z mikrobiologicznych produktów ubocznych. Mogą zawierać ich nienaruszone, nieożywione komórki, fragmenty i struktury komórek mikrobiologicznych z metabolitami i produktami końcowymi.