Jak przekonuje rolnik, nic nie traci na takim sposobie prowadzenia produkcjim - tucz w okresie letnim i tak z reguły jest po kosztach. Latem w czasie upałów świnie gorzej rosną, jest więcej upadków. Kupowane warchlaki są zwykle drogie, a cena tucznika w tym czasie w ostatnich latach spada. Produkuje się więc właściwie tylko dla samego produkowania.Dominika Stancelewska
StoryEditorHodowla świń na terenach z ASF

Rolnik ma ciekawy sposób na ASF. Nie prowadzi tuczu świń przez 5 miesięcy

28.09.2024., 16:15h

Pierwsze ogniska afrykańskiego pomoru świń w stadach wystąpiły w tym roku w czerwcu. Ze względu na wzmożenie prac polowych i przejazdy maszynami jest to czas, kiedy zwiększa się ryzyko zawleczenia wirusa do chlewni. Tak jest aż do wrześ­nia – października. Dlatego nasz rozmówca, żeby spać spokojnie, postanowił w tym newralgicznym okresie nie wstawiać warchlaków do tuczu.

Przez ASF rolnik rezygnuje z tuczu od lipca do listopada

Sławomir Kowalski ze Skrzydlewa w powiecie międzychodzkim produkuje tuczniki w cyklu otwartym. Choć miał doświadczenia z tuczem importowanych prosiąt, już od dłuższego czasu kupuje warchlaki od dwóch krajowych dostawców z terenu Wielkopolski. Oba stada mają podobny status zdrowotny, ale do jednej chlewni trafiają prosięta tylko od jednego dostawcy.

ASF mocno nas połączył i teraz wiemy, że możemy na siebie liczyć. Jeden z producentów prosiąt był w strefie czerwonej i został z niej uwolniony, a drugi już długi czas w niej jest i zablokowano mu sprzedaż do gospodarstw w strefie białej. Ponieważ my jesteśmy w różowej, to za zgodą powiatowego lekarza weterynarii możliwe jest przemieszczenie, ale wszystkie warchlaki muszą wjechać równo­cześnie. Dopóki nie sprzedam tuczników z gospodarstwa, niemożliwe jest wstawienie nowej partii prosiąt do już opróżnionej chlewni. W moim przypadku to ma znaczenie, bo od jednego dostawcy otrzymuję prosięta 25-kilogramowe, a od drugiego 30-kilogramowe, więc świnie osiągają masę ubojową w różnym czasie – tłumaczy rolnik.

image
Chlewnie w gospodarstwie Kowalskich od lipca do listopada stoją puste. Dopiero po tym czasie są myte, dezynfekowane i zasiedlane
FOTO: Dominika Stancelewska

Hodowca zrezygnował z produkcji w cyklu zamkniętym. Co było powodem?

Sławomir Kowalski wcześniej prowadził produkcję w cyklu zamkniętym w gospodarstwie rodziców. Jednak, jak twierdzi, obsługa zarówno zwierząt pochodzących z zakupu w tuczarniach, jak i loch w dotychczasowych budynkach skutkowała przenoszeniem chorób, co wpływało na pogorszenie rozrodu. Nawet jeśli warchlaki nie chorowały, to i tak były źródłem nowych pato­genów. Po dwóch latach prób godzenia dwóch różnych cykli produkcyjnych gospodarz postanowił zrezygnować z utrzymywania loch.

image
Okres przestoju w produkcji świń wykorzystywany jest również do przeprowadzenia wszelkiego rodzaju modernizacji i prac budowlanych, które wymagają wpuszczenia na teren gospodarstwa osób postronnych
FOTO: Dominika Stancelewska

W szczytowym momencie po modernizacjach budynków w gospodarstwie rodziców było nawet 50 loch. W 2007 roku kupiłem jednak zupełnie nowe gospodarstwo z 16 ha ziemi, które prowadzimy z żoną do dziś. Budynki były zniszczone, wszystko rozkradzione, więc stopniowo je modernizowałem. Początkowo zajmowałem się produkcją bydła mięsnego. Okazało się jednak, że jest to mało dochodowe. Poza tym wciąż utrzymywałem lochy i prosięta u rodziców i widziałem, że trudno mi to pogodzić. Dlatego podjąłem ostatecznie decyzję o przerobieniu budynków pod kątem utrzymania tuczników – opowiada gospodarz.

image
Dwie tuczarnie w gospodarstwie powstały w dawniej zniszczonych, a dziś ładnie się prezentujących zmodernizowanych budynkach
FOTO: Dominika Stancelewska

Ze starych budynków powstały dwie tuczarnie: jedna na 230 stanowisk, druga na 350. W 2012 roku gospodarz wybudował też nową chlewnię mieszczącą 270 tuczników. Choć dziś główną gałąź produkcji stanowi trzoda chlewna, to rolnik właśnie czyni wysiłki, aby powrócić do utrzymania bydła mięsnego. Przygotowuje pastwisko i wiatę. Zwierzęta będą bowiem przez cały czas przebywały na zewnątrz.

Pozostało 70% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 17:57