Hanna i Krzysztof Kowalscy w Winnikach prowadzą gospodarstwo, w którym utrzymywanych jest około 20 loch rasy złotnickiej białej. W szczytowym okresie działalności było ich 40, jednak afrykański pomór świń spowodował ich redukcję.Tomasz Ślęzak
StoryEditorRasy świń

Rolnik postawił na sprzedaż bezpośrednią mięsa ze świń złotnickich. "Zamówienia mamy z na 3 miesiące z góry"

14.06.2023., 15:00h
Wyprodukowane w tym gospodarstwie surowce nie są sprzedawane pośrednikom ani zakładom mięsnym. Są przetwarzane i trafiają do odbiorców detalicznych i hurtowych. Zrezygnowano z pośredników, dzięki czemu z nikim nie trzeba dzielić się marżą handlową. Podstawę produkcji stanowi utrzymanie świń rasy złotnickiej białej w cyklu zamkniętym. Jej mięso cenione jest przez konsumentów za wyjątkowe walory smakowe. Spore ilości półtusz zamawiają znane restauracje działające na terenie Warszawy.

Czym różni się chów rasy złotnickiej od innych ras wykorzystywanych w przemysłowym tuczu?

Hanna i Krzysztof Kowalscy w Winnikach prowadzą gospodarstwo, w którym utrzymywanych jest około 20 loch rasy złotnickiej białej. W szczytowym okresie działalności było ich 40, jednak afrykański pomór świń spowodował ich redukcję. Tereny gminy Nasielsk, w której położone jest gospodarstwo, znajdowały się bowiem w niebieskiej strefie. Obecnie trwa odbudowa stada i, jak przyznają producenci, sprzyja temu niesłabnące zapotrzebowanie konsumentów. Przez lata działalności gospodarstwo wyrobiło sobie znaną markę oraz prestiż. Było to możliwe dzięki oferowaniu mięsa najwyższej jakości i o unikalnych parametrach oraz walorach smakowych. Półtusze kupują działające restauracje oraz indywidualni klienci, którzy przyjeżdżają po nie do gospodarstwa.

Wszystkie świnie utrzymujemy na głębokiej ściółce. Jest z tym więcej pracy, ale zależy nam na zdrowotności zwierząt. Złotnicka biała jest inną rasą niż znane z przemysłowego tuczu. Chów jest długi. Do wagi handlowej tuczniki rosną nie przez 3 miesiące, lecz 8–9. Żywimy je paszą przygotowywaną w gospodarst...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 16:36