Czym różni się chów rasy złotnickiej od innych ras wykorzystywanych w przemysłowym tuczu?
Hanna i Krzysztof Kowalscy w Winnikach prowadzą gospodarstwo, w którym utrzymywanych jest około 20 loch rasy złotnickiej białej. W szczytowym okresie działalności było ich 40, jednak afrykański pomór świń spowodował ich redukcję. Tereny gminy Nasielsk, w której położone jest gospodarstwo, znajdowały się bowiem w niebieskiej strefie. Obecnie trwa odbudowa stada i, jak przyznają producenci, sprzyja temu niesłabnące zapotrzebowanie konsumentów. Przez lata działalności gospodarstwo wyrobiło sobie znaną markę oraz prestiż. Było to możliwe dzięki oferowaniu mięsa najwyższej jakości i o unikalnych parametrach oraz walorach smakowych. Półtusze kupują działające restauracje oraz indywidualni klienci, którzy przyjeżdżają po nie do gospodarstwa.
– Wszystkie świnie utrzymujemy na głębokiej ściółce. Jest z tym więcej pracy, ale zależy nam na zdrowotności zwierząt. Złotnicka biała jest inną rasą niż znane z przemysłowego tuczu. Chów jest długi. Do wagi handlowej tuczniki rosną nie przez 3 miesiące, lecz 8–9. Żywimy je paszą przygotowywaną w gospodarst...