– Przy maciorach uczyłem się wszystkiego od początku. Nigdy wcześniej nie przeprowadzałem inseminacji, nawet nie byłem przy kryciu – przyznaje  Wiktor Kujawski.Dominika Stancelewska
StoryEditorReportaż z gospodarstwa

Rolnik przeszedł na produkcję świń w cyklu zamkniętym. Jak sobie radzi?

10.06.2024., 14:00h
Wiktor Kujawski z miejscowości Lutosławice Rządowe w gminie Grabica do 2018 roku zajmował się jedynie produkcją tuczników w cyklu otwartym. Nie mając żadnego doświadczenia w utrzymaniu loch, postanowił jednak postawić budynek na 420 loch, który został zasiedlony na początku 2019 roku.

Z artykułu dowiesz się:

Jak zorganizowana jest produkcja w chlewni rolnika?

Maciory podzielone są na 7 grup po 60 sztuk, a w sektorze porodowym znajduje się 120 kojców. Wyproszenia odbywają się w cyklu trzytygodniowym. Dzięki temu co 3 tygodnie około 900 warchlaków trafia do tuczarni. Stanowią ją zmodernizowane budynki (dwie komory po 800 stanowisk i dwie po 700) oraz jeden nowy na 1100 stanowisk, wybudowany w 2012 roku.

Do rzeźni sprzedawane są ciężkie tuczniki, bo o masie ciała 130–140 kg, a z zakładem ubojowym rolnik rozlicza się według wagi żywej, choć mięsność tuczniki mają wysoką, bo 59–60%. Ostatnia cena, jaką otrzymał za kilogram, wynosiła 7,7 zł. Wykorzystanie paszy nawet przy tak długim tuczu jest na bardzo dobrym poziomie i wynosi 2,58–2,6 kg na kilogram przyrostu.

Szczepimy świnie między innymi przeciwko Lawsonia intracellularis i myślę, że to może mieć wpływ na bardzo dobre wyniki w tuczu, brak problemów z układem trawiennym i wysokie przyrosty. Szacuję, że dzięki temu na każdym tuczniku oszczędzam co najmniej 10 kg paszy, więc w roku może to być 140–150 ton. Dzięki szczepieniu przeciwko adenomatozie unikamy też stosowania antybiotyków – przekonuje Wiktor Kujawski.

image
Przez pierwszy tydzień na odchowalni prosięta otrzymują dodatkową paszę w korytkach
FOTO: Dominika Stancelewska

Adenomatoza prowadzi do obniżenia wyników produkcyjnych poprzez pogorszenie przyswajania składników paszy. Straty wynikają głównie z negatywnego wpływu na przyrosty oraz współczynnik wykorzystania paszy. Świnie cechują się wówczas nierównymi przyrostami masy ciała, co skutkuje zróżnicowaniem.

Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
07. wrzesień 2024 15:06