Z artykułu dowiesz się:
- Jak zorganizowana jest produkcja w chlewni rolnika?
-
Rolnik samodzielnie przygotowuje wszystkie pasze. Czym żywione są maciory?
Jak zorganizowana jest produkcja w chlewni rolnika?
Maciory podzielone są na 7 grup po 60 sztuk, a w sektorze porodowym znajduje się 120 kojców. Wyproszenia odbywają się w cyklu trzytygodniowym. Dzięki temu co 3 tygodnie około 900 warchlaków trafia do tuczarni. Stanowią ją zmodernizowane budynki (dwie komory po 800 stanowisk i dwie po 700) oraz jeden nowy na 1100 stanowisk, wybudowany w 2012 roku.
Do rzeźni sprzedawane są ciężkie tuczniki, bo o masie ciała 130–140 kg, a z zakładem ubojowym rolnik rozlicza się według wagi żywej, choć mięsność tuczniki mają wysoką, bo 59–60%. Ostatnia cena, jaką otrzymał za kilogram, wynosiła 7,7 zł. Wykorzystanie paszy nawet przy tak długim tuczu jest na bardzo dobrym poziomie i wynosi 2,58–2,6 kg na kilogram przyrostu.
– Szczepimy świnie między innymi przeciwko Lawsonia intracellularis i myślę, że to może mieć wpływ na bardzo dobre wyniki w tuczu, brak problemów z układem trawiennym i wysokie przyrosty. Szacuję, że dzięki temu na każdym tuczniku oszczędzam co najmniej 10 kg paszy, więc w roku może to być 140–150 ton. Dzięki szczepieniu przeciwko adenomatozie unikamy też stosowania antybiotyków – przekonuje Wiktor Kujawski.
Adenomatoza prowadzi do obniżenia wyników produkcyjnych poprzez pogorszenie przyswajania składników paszy. Straty wynikają głównie z negatywnego wpływu na przyrosty oraz współczynnik wykorzystania paszy. Świnie cechują się wówczas nierównymi przyrostami masy ciała, co skutkuje zróżnicowaniem.