W celu kontrolowania zakażeń lub ograniczenia wydalania bakterii przez bezobjawowych nosicieli można stosować szczepienia. Badania pokazują, że są skuteczne w zwalczaniu problemów związanych z najbardziej patogennymi dla świń serotypami Salmonella choleraesuis i Salmonella typhimurium.Pexels
Salmonelloza jest jedną z najczęściej zgłaszanych chorób odzwierzęcych u ludzi, stanowi więc realne zagrożenie. Do 2019 roku zajmowała trzecie miejsce wśród chorób przenoszonych przez żywność, a teraz jest już drugą najczęściej zgłaszaną chorobą odzwierzęcą. Od 10 do 20% przypadków salmonellozy u ludzi przypisuje się spożyciu wieprzowiny. Dlatego tak ważne jest minimalizowanie rozprzestrzeniania się bakterii w gospodarstwach trzody chlewnej. Aby ograniczyć ryzyko zakażenia wieprzowiny, kilka krajów wprowadziło już programy monitorowania salmonelli u świń, a gospodarstwa są podzielone na kategorie według poziomu zakażenia.
- Które serotypy salmonelli występują najczęściej w stadach świń?
- Jakie objawy występują przy różnych typach salmonellozy świń?
- Jak można potwierdzić obecność salmonelli w stadzie?
- Jak dochodzi do zakażeń i w jaki sposób patogen się rozprzestrzenia?
- Zasady profilaktyki salmonellozy w chlewni
Salmonella dotyka nawet 90% stad świń
Salmonelle to bakterie, wśród których rozróżnia się łącznie ponad 2500 serotypów. Światowe badania pokazują, że nawet 90% stad trzody chlewnej może być zakażonych jednym lub kilkoma serotypami. W Europie odsetek ferm, z których izoluje się pałeczki salmonelli, kształtuje się na poziomie 10–30%, podczas gdy na kontynencie amerykańskim jest dwukrotnie wyższy.
Serotypy takie jak Salmonella typhimurium i Salmonella Enteritidis nie są specyficzne dla żywiciela i mogą powodować choroby u różnych gatunków zwierząt. Inne z kolei występują tylko u jednego, jak Salmonella choleraesuis u świń, gdyż rzadko wywołuje zachorowania innych zwierząt. Niektóre typy salmonelli nie szkodzą więc trzodzie chlewnej, podczas gdy inne powodują ciężkie zachorowania, przy czym wszystk...