Po co przycina się prosiętom kiełki i czyzawsze jest to konieczne?
W systemach produkcji trzody chlewnej kiełki u prosiąt są przycinane lub piłowane, aby zminimalizować rany u prosiąt i na strzykach u macior. Przycinanie polega na ścinaniu za pomocą specjalnych obcęgów, natomiast szlifowanie odbywa się za pomocą obracającego się kamienia szlifierskiego. Niezależnie od metody resekcja zębów może być całkowita (do dziąsła) lub częściowa (tylko zaostrzonego wierzchołka) i może obejmować wszystkie prosięta w miocie lub selektywnie niektóre sztuki, co oznacza, że nie dotyczy tych najmniejszych.
Niezależnie od metody postępowania wymaga to unieruchomienia prosięcia. Ponadto zabieg przeprowadzany jest bez znieczulenia, co wiąże się ze stresem, bólem i urazami spowodowanymi niewłaściwą techniką zabiegu oraz ryzykiem rozwoju infekcji. Skracanie zębów powoduje uszkodzenie otoczonej nerwami miazgi zębowej, co może być bolesne dla zwierząt. Samo krępowanie jest również stresorem powodującym, że stężenie kortyzolu w osoczu się zwiększa. Praktyka ta budzi więc obawy dotyczące dobrostanu zwierząt.
Nie wiadomo dokładnie, j...