To rolnik w pierwszej kolejności powinien ocenić, czy uraz lub choroba wiążą się z cierpieniem zwierzęcia, i w razie wątpliwości co do potrzeby uśmiercania skonsultować się z lekarzem weterynariiDominika Stancelewska
W przypadku zwierząt temat uśmiercania z konieczności rodzi bardzo wiele dylematów natury etycznej – zarówno po stronie lekarza weterynarii, jak i właściciela zwierzęcia. Jest jednak nieodłącznym elementem produkcji i musi być wykonywany w celu skrócenia niepotrzebnego cierpienia zwierząt. Odpowiedzialne uśmiercanie wymaga, oczywiście, podjęcia dobrze uzasadnionej decyzji, a każdy rolnik odpowiada zarówno za ochronę zwierząt w gospodarstwie w momencie ich uśmiercania, jak i osiągnięcie optymalnego dobrostanu poprzez podjęcie decyzji o leczeniu.
- Kto podejmuje decyzję o uśmierceniu chorego zwierzęcia i jakie są wytyczne do podjęcia takiej decyzji?
- Dlaczego uśmiercanie zwierząt jest ważnym elementem zapewnienia im dobrostanu?
- Kto może uśmiercać chore zwierzęta w gospodarstwie i jak to wygląda w różnych państwach?
Uśmiercanie świń w sposób humanitarny jest nieodłącznym elementem dobrostanu zwierząt
Choć zabieg uśmiercania świń wykonywany jest często, to w Polsce wciąż stanowi zagadnienie opisywane marginalnie. W odczuciu społecznym problemy etyczne z nim związane budzą negatywne emocje, co najczęściej wynika z braku wiedzy o zasadach, którymi kierują się lekarze weterynarii i rolnicy podejmujący decyzję o uśmierceniu zwierzęcia oraz technikach wykonania zabiegu. Tymczasem jest ono nieodłącznym elementem zapewnienia dobrostanu. Dotyczy zwierząt ciężko chorych, cierpiących, których rokowania na powrót do zdrowia są znikome.
– Pomimo postępu w dziedzinie nauk weterynaryjnych i technologii farmaceutycznej nie wszystkie zwierzęta można uratować. Uśmiercenie zwierzęcia chorego lub rannego jest niekiedy koniecznością. Chyba każdy producent t...