Zysk to nie tylko tańsze pasze, ale również odpowiednia wartość rzeźna i tuczna świń
Najważniejsze przy wyborze modelu żywienia powinno być obniżenie jego kosztów, ale tak, by nie tracić na wynikach produkcyjnych, gdyż zysk to nie tylko tańsze surowce paszowe, ale również odpowiednia wartość rzeźna i tuczna. Właściwe żywienie pozwala wykorzystać genetyczną zdolność do odkładania w przyroście dobowym dużej ilości białka, która zmniejsza się wraz z wiekiem i uzyskaniem określonej masy ciała, a zaczyna wówczas odkładać się tłuszcz. Na mięsność tuczników wpływają genetyczne predyspozycje do odkładania mięsa w tuszy, a to wymaga odpowiednich pasz. Dobór ras do krzyżowania towarowego ma duży wpływ na wykorzystanie paszy oraz skład tkankowy tuszy. Jednak, jak się okazuje, istotna jest również płeć, a konkretnie żywienie z podziałem na knurki i loszki.
Otóż niekastrowane knurki podczas tuczu od 70 do 105 kg masy ciała osiągają większe przyrosty dobowe i lepszy współczynnik wykorzystania paszy wraz ze wzrostem stosunku lizyny do energii. Samce wymagają co najmniej 17% więcej lizyny niż loszki. Różnice w wydajności zależą więc ...