U prosiąt zdolność wchłaniania gotowych przeciwciał z siary obniża się już po 6 godzinach od porodu, a praktycznie kończy się po 24 godzinach. Dlatego należy zadbać, by wszystkie prosięta miały możliwość pobrania dostatecznej ilości siary.Dominika Stancelewska
Wielkość miotu nie ma wpływu na ilość produkowanej przez lochy siary, co oznacza, że wraz ze wzrostem liczby prosiąt zmniejsza się jej ilość przypadająca na jedną sztukę. W przypadku licznych miotów lub loch o niższej niż przeciętna produkcji siary może dojść w krótkim czasie do powstania jej deficytu dla prosiąt ssących. Jest to jeden z powodów, dla których śmiertelność osesków podczas laktacji jest nadal problemem w stadach trzody chlewnej na całym świecie i może wynosić nawet od 11 do 24%.
- Co jest kluczowe przy odchowie prosiąt o niskiej masie urodzeniowej?
- Co wpływa na śmiertelność nowo narodzonych prosiąt?
- W jakim okresie dochodzi do największej śmiertelności u prosiąt i jak temu zapobiegać?
Co tak naprawdę wpływa na sukces odchowu prosiąt?
Szczególnie lżejsze i później urodzone prosięta otrzymują mniej siary, przez co ich warunki startu w odchów są gorsze. Chociaż wzrost i przeżycie prosiąt zależą w dużej mierze od masy urodzeniowej, to pobranie siary jest również wyznacznikiem ich przeżywalności. Siara dostarcza prosiętom przeciwciała, ale również energię niezbędną do termoregulacji i wzrostu. Opóźnianie pobrania siary przez prosięta ma negatywny wpływ na ich przeżywalność, nawet w grupie prosiąt o wysokiej masie ciała przy urodzeniu (powyżej 1,7 kg). Wydzielanie siary trwa od 12 do 48 godzin od rozpoczęcia porodu. Jej skład stopniowo się zmienia – po 6 godzinach stężenie immunoglobulin typu G zmniejsza się o prawie 50%. U prosiąt zdolność wchłaniania gotowych przeciwciał z siary obniża się już po 6 godzinach od porodu, a praktycznie kończy się po 24 godzinach. Dlat...