Pogłowie świń w przeciągu roku zmniejszyło się o 6%
Według wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego pogłowie świń w grudniu 2022 r. liczyło 9624,3 tys. sztuk. Oznacza to redukcję pogłowia o 6,0% w stosunku do analogicznego okresu. Czy to dużo? Można się pokusić o stwierdzenie, że nie, jednak przyglądając się danym z poprzednich lat można zauważyć, że redukcja krajowego pogłowia świń jest systematyczna i rokrocznie polscy hodowcy utrzymują coraz mniej zwierząt. Dekadę temu polskie pogłowie świń wynosiło 11,2 mln sztuk, czyli w stosunku do obecnego stanu trzody chlewnej było o ponad 14% większe. W latach 2005-2007 krajowe pogłowie świń wynosiło ponad 18 mln sztuk (w 2006 roku 18,9 mln), czyli było praktycznie dwa razy większe od obecnego.
Jak zmieniło się pogłowie trzody chlewnej w 2022 roku – dane GUS
- Stado loch na chów zmniejszyło się o 9,4% do poziomu 592,6 tys. sztuk,
- Pogłowie loch prośnych zmniejszyło się o 6,7% do 404,8 tys. sztuk,
- Ilość prosiąt o wadze do 20 kg zmniejszyła się o 11,8% wynosząc obecnie 1,89 mln
- Pogłowie trzody chlewnej na ubój o wadze 50 kg i więcej (tuczniki) spadło o 1,8%
Rośnie import wieprzowiny, maleje eksport
Znacząco zmalał eksport krajowej wieprzowiny. Do grudnia 2022 r. wyeksportowano prawie 3,2 tys. t żywej trzody, czyli o ponad 19% mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Największym odbiorcą żywej trzody z Polski jest Słowacja. 14% spadek odnotował też eksport mięsa wieprzowego, którego największe ilości trafiły do Czech.
Według danych GUS w okresie styczeń - listopad 2022 r. import żywej trzody chlewnej wzrósł o 5,7% (6388,1 tys. sztuk), w tym odnotowano wzrost importu prosiąt i warchlaków, który wyniósł 4,3%.
O ponad 12% wzrósł także import mięsa. W okresie od stycznie do listopada 2022 r. przekroczył on 673 tys. t, wobec 658 tys. t przed rokiem. Najwięcej trafiło na nasz rynek produktów z Danii, Belgii i Niemiec. Cieżko się nie zgodzić z analitykami rynkowymi, że przy utrzymującej się od lat tendencji przewagi importu wieprzowiny nad jej eksportem, schabowy z polskiej świni może stać się w niedalekiej przyszłości poszukiwanym rarytasem.
Zdjęcie: Unsplash