Fruktooligosacharydy, które podlegają intensywnej fermentacji, dostarczają dużych ilości substancji odżywczych dla bakterii probiotycznych, co jest prozdrowotną cechą włókna pokarmowegoDominika Stancelewska
Jak wyjaśnia dr Tomasz Schwarz, ze względu na bardzo duży zakres substancji wchodzących w skład włókna nie można ich działania oceniać łącznie. Niektóre frakcje mogą mieć charakter antyżywieniowy, jednak zakres prozdrowotnego działania włókna zdecydowanie nad nim przeważa. Warunkiem optymalizacji tego działania jest właściwe bilansowanie zawartości włókna w paszach oraz odpowiedni dobór frakcji błonnika pokarmowego.
- Jakie są negatywne a jakie pozytywne funkcje włókna w dawce pokarmowej świń?
- Jak włókno pokarmowe zachowuje się w układzie pokarmowym podczas trawienia?
- Jakie są najlepsze źródła włókna w żywieniu świń?
- W jakich ilościach można podawać świniom żyto?
- Jakie są największe zalety żywienia tuczników żytem?
Postrzeganie włókna w żywieniu świń zmieniło się na przestrzeni lat
W ostatnich latach postrzeganie włókna i jego znaczenie dla zwierząt zmieniło się radykalnie. Zdaniem Tomasza Schwarza z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie przestało być ono traktowane jako czynnik jednoznacznie antyżywieniowy. Oczywiście ma działanie negatywne, gdyż jego nadmiar pęcznieje w przewodzie pokarmowym, powodując uczucie fałszywej sytości i tym samym zmniejszając pobranie paszy, co jest niekorzystne dla prosiąt i tuczników. Ponadto pogarsza strawność i przyswajalność składników pokarmowych.
– Jednak włókno ma też pozytywne działanie, gdyż poprawia perystaltykę jelit, wspomaga regenerację nabłonka, może działać jako prebiotyk, czyli pożywka dla bakterii probiotycznych, i stanowi dodatkowe źródło energii ...