Alternatywne sposoby na pozbycie się zapachu knura z mięsa wieprzowego
Zapach knura jest wadą sensoryczną mięsa wieprzowego spowodowaną androstenonem i skatolem – cząsteczkami zaangażowanymi w jego powstawanie, które odkładają się w tkance tłuszczowej. Główną metodą ograniczania zapachu knura jest kastracja prosiąt. Są też jednak inne strategie, które pozwalają uzyskać mięso wieprzowe pozbawione odoru knura (specyficzny zapach potu, moczu i kału). Androstenon jest hormonem pochodzącym z jąder, którego stężenie można zmniejszyć poprzez selekcję genetyczną. Skatol natomiast jest produkowany w jelitach, a głównymi sposobami na zmniejszenie jego ilości są żywienie i utrzymywanie czystości w pomieszczeniach. Alternatywą dla kastracji chirurgicznej może też być hodowla w kierunku wyselekcjonowania świń pozbawionych zapachu knura, specjalne przygotowanie porcji nasienia do inseminacji po...