Soja bezpieczniejszym komponentem paszowym niż zboża
Niezależnie od zmian zawartości poszczególnych toksyn w komponentach roślinnych stale stanowią one wyzwanie dla przemysłu paszowego i produkcji zwierzęcej. Stopień skażenia wykazuje różnice regionalne i zmienność w zależności od warunków w danym sezonie. Ostatnie wyniki badania DSM World Mycotoxin Survey, przeprowadzone od stycznia do czerwca 2023 roku, pokazują, że najczęściej wykrywane są toksyny z rodzaju Fusarium: fumonizyny (FUM), deoksyniwalenol (DON) i zearalenon (ZEN).
W ramach badania zebrano 10 199 próbek z 78 krajów na całym świecie, przy czym najwięcej mykotoksyn stwierdzono w Ameryce Północnej, skąd sprowadzamy śrutę sojową, w Azji Południowej oraz w Chinach i na Tajwanie. Skażone jednak bardziej są zboża niż soja, która wydaje się bezpiecznym komponentem paszowym. W 64% próbek wykryto więcej niż jedną mykotoksynę, w 23% tylko jedną, a 14% próbek było czystych. Największe ryzyko skażenia w Europie stanowiły zearalenon i deoksyniwalenol, natomiast fumonizyny i deoksyniwalenol to problem w Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie, a w Azji i Ameryce Północnej najczęs...