StoryEditorWiadomości rolnicze

Szczepienia świń są tańsze niż koszty leczenia infekcji

18.06.2022., 10:06h
Czynniki zakaźne wpływają negatywnie na efekty i rentowność produkcji trzody chlewnej. Aby maksymalnie skrócić okres tuczu i uzyskać wysokie przyrosty przy niskim zużyciu paszy, nie wolno dopuszczać do wybuchu chorób. Najlepiej zapobiegać zakażeniom poprzez dobrze zaplanowane podawanie szczepionek, które przyczyniają się do spadku zużycia antybiotyków.

Każda choroba w stadzie ma negatywny wpływ na parametry produkcji. Straty powodowane przez problemy zdrowotne pogarszają wyniki produkcyjne i pociągają za sobą wzrost śmiertelności. Często o tym, czy zwierzęta są chore nie świadczą jednak padnięcia, ale gorszy wskaźnik zużycia paszy na kilogram przyrostu, wydłużona liczba dni tuczu oraz zróżnicowanie wagowe świń w tym samym wieku. Zakażenie powoduje bowiem, że zwierzęta tracą apetyt.

Infekcja, nawet bez objawów choroby, niestety kosztuje. Przede wszystkim ze względu na zmniejszoną produkcyjność zwierząt, gorsze przyrosty i większe zużycie paszy. Długi okres tuczu to także nieefektywne wykorzystanie pomieszczeń oraz większa pracochłonność. Dochodzą jeszcze koszty leczenia oraz straty wynikające z pogorszenia jakości mięsa. Dlatego lepiej jest zapobiegać chorobom poprzez zastosowanie odpowiednio dobranych szczepień – twierdzi Mateusz Trzaskacz, lekarz weterynarii i właściciel przychodni w Woli Moszczenickiej.

Szczepionki powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze od 2 do 8°C. Jeśli dojdzie do ich zamrożenia lub przegrzania tracą skuteczność. Należy uważać, aby nie do...

Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 00:20