Każda choroba w stadzie ma negatywny wpływ na parametry produkcji. Straty powodowane przez problemy zdrowotne pogarszają wyniki produkcyjne i pociągają za sobą wzrost śmiertelności. Często o tym, czy zwierzęta są chore nie świadczą jednak padnięcia, ale gorszy wskaźnik zużycia paszy na kilogram przyrostu, wydłużona liczba dni tuczu oraz zróżnicowanie wagowe świń w tym samym wieku. Zakażenie powoduje bowiem, że zwierzęta tracą apetyt.
– Infekcja, nawet bez objawów choroby, niestety kosztuje. Przede wszystkim ze względu na zmniejszoną produkcyjność zwierząt, gorsze przyrosty i większe zużycie paszy. Długi okres tuczu to także nieefektywne wykorzystanie pomieszczeń oraz większa pracochłonność. Dochodzą jeszcze koszty leczenia oraz straty wynikające z pogorszenia jakości mięsa. Dlatego lepiej jest zapobiegać chorobom poprzez zastosowanie odpowiednio dobranych szczepień – twierdzi Mateusz Trzaskacz, lekarz weterynarii i właściciel przychodni w Woli Moszczenickiej.
Szczepionki powinny być przechowywane w lodówce w temperaturze od 2 do 8°C. Jeśli dojdzie do ich zamrożenia lub przegrzania tracą skuteczność. Należy uważać, aby nie do...