Podczas spotkania rolnicy będą mieli okazję posłuchać o nowych rozwiązaniach w produkcji prosiąt, profilaktyce stada podstawowego i ochronie zdrowia świń, a także ekonomice tuczu. Wśród zaproszonych wykładowców są między innymi prof. Roman Kołacz z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz prof. Zygmunt Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.
Drugi prelegent będzie mówił o przyczynach i skutkach przemian w produkcji świń w Polsce podczas organizowanego już po raz trzeci Forum w Gdańsku. 9 listopada będzie tam można m.in. dowiedzieć się, jak żywić świnie paszami z udziałem strączkowych. O wykorzystaniu krajowych źródeł białka roślinnego opowie dr Tomasz Schwartz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie oraz dr Anita Zaworska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Gdańskie forum jest płatne – dla hodowców 20 zł w przypadku zgłoszenia do 6 listopada i 70 zł w dniu szkolenia.ds