Tasomix systematycznie umacnia swoją pozycję na rynku pasz
Firmę Tasomix założył w 1992 roku w Biskupicach Ołobocznych hodowca drobiu Tadeusz Sobczak. Jak podkreśla dyrektor operacyjny, członek zarządu Tasomix Robert Sobczak, najważniejsza jest współpraca z hodowcami, dlatego firma ma własne Centrum Doskonalenia Chowu.
– Produkujemy pasze, które pozwalają osiągnąć niskie koszty uzyskania jednego kilograma mięsa. Wszyscy odbiorcy, zarówno duże fermy, jak i rolnicy prowadzący produkcję w małych gospodarstwach przyzagrodowych, mogą liczyć na to samo. Na to, że efektem korzystania z naszych pasz będzie zdrowa żywność – mówi Robert Sobczak.
Dzięki trzem zakładom produkcyjnym w Biskupicach Ołobocznych, Myśliborzu i najnowszej fabryce w Pionkach koło Radomia, moce produkcyjne firmy systematycznie rosną. W 2017 r. Tasomix wyprodukował 380 tys. ton pasz. Już teraz wiadomo, że do końca 2018 roku firma wyprodukuje ponad 400 tys. ton. W 2019 Tasomix osiągnie poziom 760 tys. ton. W 2017 roku hodowcy wykarmili paszami Tasomix około 38 mln brojlerów, 5 milionów kaczek, 3 miliony indyków i 1 milion gęsi.
Współpraca z ForFarmers
Od lipca br. Tasomix współpracuje w ramach joint venture z ForFarmers N.V., działającym na międzynarodowym rynku, wiodącym w Europie producentem pasz. Firma ForFarmers ma 42 zakłady produkcyjne i działa w Holandii, Niemczech, Belgii, Anglii oraz Polsce. Koncern obsługuje 25 tys. klientów, zatrudnia 2273 pracowników. Globalnie produkuje 9,3 mln ton pasz rocznie.
– Teraz my, jako polska firma, będziemy współpracować z ForFarmers, numerem 1 w Europie w tej branży. Polska jest atrakcyjnym rynkiem z ponadprzeciętną stopą wzrostu. To istotny potencjał dla nas i dla naszych partnerów – zaznacza Robert Sobczak.
Redakcja Tygodnika Poradnika Rolniczego
(fot. www.tasomix.pl)
Redakcja Tygodnika Poradnika Rolniczego
(fot. www.tasomix.pl)