Poprawia przyrosty i zmniejsza śmiertelność wśród prosiąt. W okresie stosowania tlenku cynku, obserwuje się znaczne zmniejszenie występowania biegunek wywoływanych przez bakterie Escherichia coli. Cynk odgrywa kluczową rolę przy funkcjach biologicznych organizmu. Jest aktywatorem wielu enzymów.
Tlenek cynku stosuje się z reguły w okresie 7 dni przed odsadzeniem do maksymalnie 2 tygodni po odsadzeniu. Jako dodatek do pasz nabrał szczególnego znaczenia po wycofaniu antybiotykowych stymulatorów wzrostu. Obecne normy określają maksymalny poziom cynku dla świń w ilości 150 mg/kg paszy. Jednak specjalny zespół w Europejskim Urzędzie ds. Bezpieczeństwa Żywności, zajmujący się dodatkami i produktami wykorzystywanymi w paszach dla zwierząt zarekomendował redukcję dopuszczalnej jego zawartości do poziomu 100 mg/kg.
Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej zawnioskował jednak o utrzymanie aktualnego dopuszczalnego poziomu cynku w paszach dla świń. Według przedstawicieli organizacji, pozostawienie maksymalnej zawartości cynku 150 mg/kg paszy nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia zwierząt. Wyniki badań pokazują, że zawartość cynku w ilości nieprzekraczającej 200 mg/kg paszy nie powoduje zmian w koncentracji tego pierwiastka w tkankach zwierząt.
Górny poziom tolerancji zawartości cynku w pożywieniu dla dorosłego człowieka wynosi 40 mg. Dorosły mężczyzna konsumuje dziennie średnio 11,6 mg cynku, a kobieta 9,1 mg cynku. Redukcja zawartości cynku do 100 mg/kg paszy nie ma więc, zdaniem hodowców, żadnego znaczenia dla zdrowia ludzi.
ds