Brak pomocy Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego
W grudniu rolnik sprzedał żywiec po bardzo niskich cenach, a od początku tego roku jeszcze spadają. Jego zdaniem w związku z występowaniem afrykańskiego pomoru świń wieprzowina jest niemal dyskryminowana.
– Klienci rezygnują z niej na rzecz mięsa drobiowego czy wołowego, a działań Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego w tej kwestii nie widzimy. Rocznie kilka tysięcy złotych wpłacam na fundusz, a nie odczuwam działań zwiększających spożycie mięsa wieprzowego. Uważam, że prowadzone są one w sposób znikomy – twierdzi rolnik.
Powrót do duńskiej genetyki
Adam Roguski z miejscowości Leśniki w powiecie węgrowskim produkuje tuczniki w cyklu otwartym. Zwierzęta utrzymywane są w trzech chlewniach mogących pomieścić około 2800 sztuk. W najstarszym budynku z 2006 roku utrzymywane jest 800 tuczników. Dwie kolejne chlewnie powstały w 2011 i 2012 roku. Mieszczą łącznie około 1960 zwierząt. Znajduje się w nich po 16 kojców o wymiarach 9,5 m × 5,6 m. Gospodarz obecnie tuczy warchlaki duńskie.
– Wcześniej przez trzy lata bazowałem na zwierzętach z Danii. Później pod wpływem niekorzystnej koniun...