Trudna sytuacja w produkcji trzody chlewnej podyktowana niskimi cenami skupu żywca i wysokimi pasz wpływa na pogarszanie się sytuacji finansowej wielu rolników. Trwa to już od dłuższego czasu, dlatego wielu producentów musiało zrezygnować z chowu świń. Równie duża część zdecydowała się na podjęcie tuczu usługowego, który stał się w ich przypadku jedyną możliwą alternatywą. Inaczej ich chlewnie stałyby puste. Zapewniają sobie komfort wynikający ze z góry ustalonych warunków tuczu, ale jednocześnie muszą się podporządkować wymaganym zasadom.
Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 49/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.