Na mięsność tuczników wpływa bardzo wiele czynników, w tym genetyczne predyspozycje do odkładania mięsa w tuszy, masa w momencie uboju, stan zdrowotny zwierząt oraz warunki zoohigieniczne. Cechy tuczne należą do średnio odziedziczalnych, natomiast cechy związane z mięsnością – do wysoko odziedziczalnych, dlatego potencjał genetyczny, jaki zwierzę otrzyma po rodzicach, przekaże na swoje potomstwo. Produkcja tuczników mięsnych jest możliwa jedynie przy stosowaniu pasz zbilansowanych pod względem zawartości białka, aminokwasów egzogennych, makro- i mikroelementów oraz witamin.
Odpowiednie żywienie pozwala uzewnętrznić genetyczną zdolność do odkładania w przyroście dobowym dużej ilości białka, która spada wraz z wiekiem i uzyskaniem określonej masy ciała, a zaczyna wówczas odkładać się tłuszcz. Na wytworzenie tłuszczu zużywa się więcej paszy, dlatego jego produkcja jest mało efektywna ekonomicznie. Moment, po którym odkładanie tłuszczu zacznie przewyższać odkładanie białka (punkt mięsności), jest różny dla poszczególnych ras świń. U naszych krajowych ras przypada przy masie ciała wynoszącej około 90 kg, dla ras mięsnych ...