StoryEditordrób

Warto, aby latem drób korzystał z naturalnego wybiegu

31.07.2020., 11:07h
W chowie przydomowym można wykorzystywać w żywieniu drobiu pasze dostępne w gospodarstwie, takie jak marchew, pokrzywę czy zielonkę z lucerny i koniczyny. Latem kury powinny też korzystać z naturalnego wybiegu, który może zaspokajać nawet 40% ich zapotrzebowania na składniki pokarmowe.
Najczęściej w żywieniu drobiu wykorzystuje się zboża. Kukurydza jest najwartościowszą paszą, gdyż oprócz wysokiego poziomu energii zawiera dużo białka. Ponadto jest bogatym źródłem witamin A oraz E i ma mało włókna. Pszenica z kolei charakteryzuje się niższym poziomem energii, ale w zamian dużą ilością łatwo przyswajalnego białka. Jęczmień również zawiera dość dużo energii, ale znacznie mniej białka i zdecydowanie więcej włókna, dlatego często stosuje się jęczmień łuskany.

Owies charakteryzuje się niższym poziomem energii i nie powinien być podawany w postaci całego ziarna z uwagi na dużą zawartość włókna. Dla kur, indyków i perlic lepsze będą płatki owsiane, a dla kaczek i gęsi – owies gnieciony. Ponadto skiełkowany owies powinno się podawać ptakom reprodukcyjnym jako bogate źródło witaminy E. Namoczony owies w temperaturze 18–20°C kiełkuje już po 4–5 dniach. Żyta w ogóle nie należy stosować w żywieniu ptaków, gdyż może być przyczyną zaburzeń pokarmowych.

Dobrym źródłem białka są nasiona roślin strączkowych

Ze względu na zbyt małą ilość białka, składników mineralnych i witamin zboża nie mo...
Pozostało 82% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
31. październik 2024 15:30