StoryEditorświnie

Więcej chelatów to więcej prosiąt

15.10.2019., 13:10h
Składniki mineralne spełniają w organizmie wiele funkcji. Biorą udział w budowie układu kostnego, tkanek oraz są elementem składowym wielu związków organicznych. Ponadto regulują ciśnienie osmotyczne komórek, gospodarkę wodną oraz pH płynów ustrojowych. Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z ich wpływu na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, zaniedbując ten aspekt żywienia zwierząt.
Związki mineralne występujące w surowcach roślinnych są słabo wykorzystywane przez organizm zwierzęcy. Specyficzne połączenie minerałów z innymi cząsteczkami ma za zadanie stworzyć związki, których udział w mieszance nie musi być na najwyższym poziomie, ale są one efektywniej wykorzystywane. Chelaty to związki, które charakteryzują się lepszą wchłanialnością z przewodu pokarmowego, dzięki czemu szybciej docierają do tkanek i narządów. Są to związki kompleksowe, w których cząsteczka organiczna za pomocą najczęściej dwóch lub trzech grup łączy się z dwu- lub trójwartościowym kationem metalu.

Chelaty charakteryzują się wysoką trwałością, co jest skutkiem utworzenia tzw. pierścienia chelatowego, czyli fragmentu, którego jednym z elementów jest właśnie atom metalu. Najtrwalsze związki tego typu zawierają pięcio- i sześcio­członowe pierścienie chelatowe. Związki te często stosowane są zarówno w produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej. Chelaty odznaczają się zdolnością do chemicznego wiązania się z metalami i minerałami w przyrodzie oraz w organizmie. Wiele substancji tylko w formie chelatowej jest przyswajalne prz...
Pozostało 88% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
17. listopad 2024 09:35