StoryEditorWiadomości rolnicze

Więcej strawnego białka dzięki ekstruzji

23.11.2015., 12:11h
Proces ekstruzji wpływa korzystnie na przyswajalność składników pokarmowych. Dzieje się tak, ponieważ wzrasta strawność białka i dostępność aminokwasów. Pasza jest lepiej trawiona, a wyeliminowanie czynników antyżywieniowych zapobiega problemom zdrowotnym u prosiąt.

Nasiona soi nie nadają się do bezpośredniego podawania zwierzętom ze względu na zawartość czynników antyżywieniowych i gorszą strawność. Muszą być poddane obróbce, dzięki której staną się przydatne do wykorzystania w paszach. Jednym ze sposobów ich przetwarzania jest ekstruzja, która polega na przeciśnięciu nasion przez specjalną maszynę (prasę), zwaną ekstruderem. Przy jej wylocie znajduje się matryca o niewielkich otworach. Surowiec zostaje poddany działaniu wysokiego ciśnienia (do 2 MPa) i temperatury (powyżej 130°C).

Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 48/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".

Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 16:16