Największe kryzysy w produkcji trzody chlewnej powodują choroby wirusowe
W pałacu Mielżyńskich w Pawłowicach koło Leszna odbyła się konferencja przybliżająca tematy poruszane podczas kongresu ESPHM w Budapeszcie, dotyczące sposobów na ograniczenie stosowania antybiotyków poprzez zarządzanie, żywienie i immunoprofilaktykę. Na opłacalność produkcji świń może mieć wpływ wiele różnych czynników zakaźnych o podłożu wirusowym lub mieszanym. Zdaniem ekspertów często najważniejsze kryzysy w produkcji trzody chlewnej powodowane były właśnie przez zakażenia wirusowe. Obecnie jest to epidemia afrykańskiego pomoru świń. Wcześniej był to kryzys spowodowany epidemiczną biegunką świń (PED) w Stanach Zjednoczonych, kiedy to w latach 2013–2014 zidentyfikowano wiele ognisk choroby zlokalizowanych w odległych od siebie regionach. Jak tłumaczył prof. Grzegorz Woźniakowski z Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, do zakażenia musiało dojść znacznie wcześniej, zanim wybuchły ogniska PED.
– Skutkiem zawleczenia koronawirusa PED do USA było zmniejszenie pogłowia trzody chlewnej już w kolejnym roku po wybuchu ognisk o 10%. Wprowadzeni...