Odsadzenie prosiąt od lochy powoduje stres, który może wpływać na funkcjonowanie układów pokarmowego i odpornościowego. Konsekwencją jest pogorszenie zdrowia prosiąt, mniejsze pobranie paszy i wolniejszy wzrost, a często także biegunka w ciągu pierwszych 14 dni po odłączeniu od lochy. Proces zapalny zmniejsza odporność i zmienia morfologię jelit, powodując uszkodzenie tkanki nabłonkowej. Prowadzi to do pogorszenia funkcji trawiennych, zaburza równowagę mikroflory jelitowej i zwiększa ryzyko namnażania się bakterii patogennych, takich jak chociażby Escherichia coli.
Nierozpuszczalne i niestrawne włókna mogą hamować biegunkę
Celem paszy poodsadzeniowej jest w miarę bezpieczne przejście z paszy płynnej, jaką jest mleko lochy, na paszę stałą na bazie skrobi przy jednoczesnej minimalizacji problemów związanych z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Jednym z elementów strategii żywieniowych na ten okres jest zwiększenie zawartości włókna surowego do 4%, a w przypadku zakażenia bakterią Escherichia coli nawet do 6%. Przy podawaniu włókna należy jednak uwzględnić źródło jego pochodzenia i właściwości fizykochemiczne poszcz...