Czynnikiem ograniczającym wykorzystanie ziarna zbóż, zwłaszcza w żywieniu młodych zwierząt, jest między innymi duża zawartość włókna pokarmowego. Podawane w nadmiarze pęcznieje w układzie pokarmowym, powodując uczucie fałszywej sytości, zwłaszcza jeśli zawiera dużo frakcji rozpuszczalnych, co wpływa na zmniejszenie pobrania paszy. Jednak dla niektórych grup technologicznych, jak chociażby loch, jest to zaleta.
Włókno zmniejsza też strawność i przyswajalność innych składników odżywczych (białek, węglowodanów, tłuszczów). Z drugiej strony jego niedobór także jest niekorzystny, gdyż upośledza rozwój kosmków jelitowych, pogarszając perystaltykę jelit oraz wchłanianie składników odżywczych, zwiększając ryzyko infekcji.
Ponieważ zawartość włókna w mieszance ma istotny wpływ na strawność paszy, dla poszczególnych grup wiekowych świń określono maksymalną zawartość tego składnika. Zwiększenie udziału włókna ponad wartości zalecane prowadzi do istotnego pogorszenia strawności mieszanki, a tym samym ma to wpływ na jej wykorzystanie. Prosięta do masy ciała 10 kg powinny otrzymywać mieszankę zawierającą maksymalnie 4–5% włókna. W okresie w...