Zarówno nadmiar włókna, jak i niedobór są szkodliwe dla świń
Włókno jest nieodłącznym składnikiem pasz dla świń, jednak zarówno jego nadmiar, jak i niedobór mogą doprowadzić do negatywnych konsekwencji. Co więcej, nie jest obojętne dla zdrowia organizmu źródło pochodzenia włókna pokarmowego. W bardzo dużym uproszczeniu włóknem określamy te składniki paszy, które nie są trawione przez endogenne enzymy przewodu pokarmowego zwierząt. Są to głównie składniki ścian komórkowych roślin (celuloza, hemiceluloza, ligniny), czyli tak zwane włókno surowe.
Od jakiegoś czasu w żywieniu trzody chlewnej funkcjonuje również pojęcie włókna pokarmowego, które jest znacznie szersze niż włókno surowe. Oprócz wymienionych wcześniej substancji w skład włókna pokarmowego wchodzą również inne polisacharydy, takie jak beta-glukany, arabinoksylany, tzw. skrobia oporna (która nie jest rozkładana w jelicie cienkim), pektyny, a także związki z innych grup chemicznych, takie jak kutyna i suberyna (pochodne tłuszczowców) czy krzemionka będąca związkiem nieorganicznym.
Włókno - niezbędne dla funkcjonowania przewodu pokarmowego
O ile ukł...