Gospodarz nową chlewnię, w której znajdują się pomieszczenia dla wszystkich grup technologicznych, wybudował w 2013 roku. Budynek może pomieścić zwierzęta od 90 loch.
– Sprzedaż pierwszych tuczników przypadła na początek 2014 roku i kryzys związany z pojawieniem się afrykańskiego pomoru świń w naszym kraju. Wówczas wydawało się, że cena 5,60–5,80 zł za kilogram wagi bitej ciepłej to bardzo mało i wszyscy narzekali. Ostatnio sprzedawaliśmy świnie po 5 zł w przeliczeniu na wagę bitą ciepłą i to jest dopiero problem – opowiada rolnik.
Cały artykuł przeczytacie Państwo w numerze 6/2016 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata, zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.