Wysyp ognisk w województwie mazowieckim
Osiem nowych zachorowań potwierdzono również na terenie Warszawy. Pojawiły się one w dzielnicach: Białołęka, Bielany, Wawer i Wilanów. Nowe zachorowania na terenie województwa mazowieckiego wystąpiły w powiatach:
- piaseczyńskim (5 przypadków w gminie Góra Kalwaria, 4 przypadki w gminie Konstancin-Jeziorna),
- legionowskim (6 przypadków w gminie Jabłonna, 2 przypadki w gminie Nieporęt i 1 przypadek w gminie Wieliszew),
- nowodworskim (2 przypadki w gminie Leoncin, 1 przypadek w gminie Czosnów),
- warszawskim zachodnim (po jednym przypadku w gminach Izabelin i Leszno),
- otwockim (po jednym przypadku w gminach Celestynów i Karczew),
- siedleckim (2 przypadki w gminie Korczew).
W związku z coraz liczniej występującymi przypadkami afrykańskiego pomoru świń u dzików najprawdopodobniej trzeba się liczyć z tym, że wiosną nastąpi poszerzenie stref objętych ASF. Mówi się także o tym, że zostanie zniesiona strefa niebieska z najbardziej restrykcyjnymi wymogami, a pozostaną strefy czerwona i żółta.
W sytuacji, gdy choroba wystąpi u świń utrzymywanych w gospodarstwie, nadal będą tworzone obszary: zapowietrzony w promieniu 3 km i zagrożony w promieniu 7 km od ogniska. Ograniczenia czasowe w przypadku przemieszczania świń również pozostaną niezmienione.
Ilość ognisk wzrasta, podobnie ceny żywca wieprzowego
W tym roku pojawiło się już 318 przypadków pomoru w populacji dzików. Niemal dwukrotnie więcej niż w latach 2014–2016 łącznie.
Ilość ognisk wzrasta, podobnie ceny żywca wieprzowego
W tym roku pojawiło się już 318 przypadków pomoru w populacji dzików. Niemal dwukrotnie więcej niż w latach 2014–2016 łącznie.
Pocieszeniem dla producentów trzody chlewnej może być pojawiająca się poprawa na rynku skupu żywca. Po raz pierwszy od czerwca 2017 roku notowania cen tuczników rosną. Najpierw cena w Niemczech wzrosła o 3 centy, a następnie o 7 centów do wysokości 1,40 euro/kg (wbc). Wzrost ceny w Niemczech o 10 centów w ciągu dwóch tygodni zapewne znajdzie odzwierciedlenie w cennikach krajowych zakładów mięsnych.
Wynika to zapewne z tego, że podaż żywca wieprzowego spadła i nie pokrywa zapotrzebowania. W wielu krajach zwraca uwagę spadek wagi ubojowej tuczników.
ds