Kraje Unii łatwo znajdą alternatywne rynki zbytu na wołowinę, głównie wśród państw bałkańskich i w Hong Kongu. Konkurencja na rynkach zagranicznych będzie mniejsza, ponieważ kraje Ameryki Południowej skoncentrują się na zaopatrzeniu rynku rosyjskiego. Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej będzie również rosła w ciągu następnych dwu lat. Przyczyną tego jest wzrost pogłowia bydła mlecznego w Europie Północnej i Środkowej – w Niemczech, Polsce, krajach Beneluksu, Irlandii, Wielkiej Brytanii i krajach skandynawskich. Wzrost wielkości pogłowia bydła mlecznego prowadzi do zwiększenia ilości cieląt i opasanych buhajków. Jednocześnie pogłowie bydła mięsnego będzie spadać na skutek braku wsparcia rządowego. Większa dostępność wołowiny spowoduje niewielki wzrost spożycia tego mięsa – dotyczyć to będzie jednak tańszych partii mięsa. Podaż wyrębów wyższej jakości jest ograniczona. Spadnie import wołowiny.
Produkcja wołowiny i handel tym mięsem w Unii Europejskiej (tys. t)
2013 |
2014 |
2015 |
|
Produkcja |
7384 |
7475 |
7490 |
Import |
376 |
360 |
355 |
Eksport |
244 |
255 |
260 |
Zużycie w UE |
7516 |
7580 |
7585 |
(Agra Europe 19 September 2014, s. 23)
W.M.