Własny chów to gwarancja zdrowego mięsa
Obecnie zakup piskląt do gospodarstw nie jest już na takim poziomie jak dawniej. Zainteresowanie kupnem i chowem zmniejsza się z roku na rok. Są jednak rolnicy, którzy nie wyobrażają sobie, żeby nie mieć kur w gospodarstwie dla własnych jajek, lub chętnie kupują pisklęta brojlerów, by mieć zdrowe mięso drobiowe z własnego chowu. Krzyżówki kur nieśnych są genetycznie przystosowane przede wszystkim do znoszenia dużej liczby jaj przy stosunkowo niskim zużyciu paszy, dlatego niejako nie nadają się na tucz mięsny. Ponieważ zjadają mniej paszy, nie przyrastają w takim tempie, jak typowo mięsne brojlery.
Bardzo korzystnie jest natomiast odchowywać razem z kurkami także pisklęta brojlerów. Warunki odchowu i rodzaj paszy dla obu typów piskląt przez pierwszych pięć tygodni życia mogą być takie same. Gdy kurczęta są starsze, łatwo odróżnimy typowo mięsne brojlery od kurek po wielkości czy kolorze upierzenia. Kurki na chów przydomowy są zwykle kolorowe, natomiast kurczęta brojlery mają białe upierzenie.
Temperatura i wilgotność powietrza są kluczowa w rozwoju piskląt
Szczyt lęgu piskląt w zakł...