Należy przestrzegać podstawowych zasad zarządzania stadem trzody chlewnej, które mówią, że:
- przy dosadzaniu prosiąt należy przenosić tylko te, w przypadku których jest to bezwzględnie konieczne;
- nie można przenosić prosiąt po upływie 48 godzin od porodu;
- nie należy przenosić prosiąt chorych;
- prosięta należy utrzymywać w kojcach, unikając z nimi zbędnego kontaktu w celu zminimalizowania ryzyka rozprzestrzeniania się chorób;
- należy zmieniać igły między kolejnymi miotami;
- wszystkie prosięta urodzone w tygodniowych grupach technologicznych należy odsadzać jednocześnie, a tych już odsadzonych nie przetrzymywać w porodówce;
- produkcja powinna odbywać się w systemie grup technologicznych, zachowanie zasady całe pomieszczenie pełne–całe pomieszczenie puste;
- nie wolno dopuszczać do kontaktu między różnymi grupami wiekowymi;
- nie wolno dopuszczać do kontaktu pomiędzy odsadzonymi prosiętami a lochami;
- pracujemy zawsze od najmłodszych grup do najstarszych;
- kojce szpitalne należy zawsze odwiedzać na końcu;
- nie można doprowadzać do zbyt dużego zagęszczenia zwierząt w kojcach;
- ustalamy wyraźne granice pomiędzy strefami czystymi i brudnymi;
- wprowadzamy loszki remontowe wyłącznie po kwarantannie i aklimatyzacji;
- należy wnosić do chlewni tylko nowe lub dobrze umyte i zdezynfekowane narzędzia;
- najlepiej używać innych kolorów narzędzi w każdym sektorze;
- wpuszczamy na teren gospodarstwa tylko pojazdy czyste i zdezynfekowane;
- nie wpuszczamy innych gatunków zwierząt do budynków chlewni;
- wyznaczamy specjalną strefę załadunku oraz wyładunku dla pojazdów, zapobiegamy cofaniu się zwierząt z rampy załadowczej;
- nie wpuszczamy kierowców do budynków
- regularnie przeprowadzamy dezynfekcję, dezynsekcję i deratyzację.
ds