StoryEditorŚwinie

Zsynchronizuj czas transportu świń do rzeźni a ich przegłodzenie

21.04.2021., 09:04h
Transport świń do rzeźni ma wpływ na ich dobrostan, jakość mięsa i ponoszone przez producentów straty, gdyż w wyniku stresu może dochodzić do zmian w mięsie, które może podlegać dyskwalifikacji. Dlatego rolnik powinien interesować się nie tylko załadunkiem w gospodarstwie, ale także czasem przejazdu i postępowaniem ze zwierzętami przed ich ubojem. Wówczas będzie mógł odpowiednio dostosować czas głodzenia świń, aby zminimalizować straty.
Prawidłowe postępowanie ze zwierzętami przed ubojem, w tym przeprowadzenie głodówki, ma znaczenie zarówno dla producentów trzody chlewnej, jak i zakładów mięsnych. Okres głodzenia świń to czynnik, który wymaga analizy, podobnie jak wskaźniki produkcyjne, gdyż może przyczyniać się do strat finansowych. Zwierzęta przyzwyczajają się do warunków panujących w trakcie chowu, dlatego podczas transportu i obrotu przedubojowego narażone są na stres, zmęczenie i osłabienie mogące prowadzić do chorób, a nawet padnięć. Droga do ubojni jest dla nich najbardziej stresogenna.

Głodzenie świń redukuje występowanie mięsa PSE

Niegłodzone zwierzęta mają często więcej uszkodzeń ciała ze względu na większą liczbę walk. Zwiększony stres przed ubojem u świń, które były nakarmione, może powodować też większą częstość występowania mięsa jasnego, miękkiego i wodnistego (tzw. PSE), które jest odrzucane przez konsumentów i powoduje problemy technologiczne podczas przetwarzania wieprzowiny. Wada ta obejmuje najbardziej wartościowe grupy mięśni: mięsień najdłuższy grzbietu, półbłoniasty, czterogłowy uda, i powstaje w następstwie gwałtownego be...
Pozostało 86% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warszawa
15°C
Słonecznie
wi_00
niedz.
wi_00
15°C
2°C
pon.
wi_00
19°C
5°C
wt.
wi_00
22°C
9°C
śr.
wi_00
21°C
8°C
czw.
wi_00
18°C
5°C
26. kwiecień 2025 13:49