Prawidłowe postępowanie ze zwierzętami przed ubojem, w tym przeprowadzenie głodówki, ma znaczenie zarówno dla producentów trzody chlewnej, jak i zakładów mięsnych. Okres głodzenia świń to czynnik, który wymaga analizy, podobnie jak wskaźniki produkcyjne, gdyż może przyczyniać się do strat finansowych. Zwierzęta przyzwyczajają się do warunków panujących w trakcie chowu, dlatego podczas transportu i obrotu przedubojowego narażone są na stres, zmęczenie i osłabienie mogące prowadzić do chorób, a nawet padnięć. Droga do ubojni jest dla nich najbardziej stresogenna.
Głodzenie świń redukuje występowanie mięsa PSE
Niegłodzone zwierzęta mają często więcej uszkodzeń ciała ze względu na większą liczbę walk. Zwiększony stres przed ubojem u świń, które były nakarmione, może powodować też większą częstość występowania mięsa jasnego, miękkiego i wodnistego (tzw. PSE), które jest odrzucane przez konsumentów i powoduje problemy technologiczne podczas przetwarzania wieprzowiny. Wada ta obejmuje najbardziej wartościowe grupy mięśni: mięsień najdłuższy grzbietu, półbłoniasty, czterogłowy uda, i powstaje w następstwie gwałtownego be...