W zimowym żywieniu opasów lub krów mamek marchew może okazać się świetnym uzupełnieniem dawki opartej na kiszonce z kukurydzy, burakach lub późno koszonym i długo przechowywanym sianie – ponieważ powodują one głębokie niedobory beta-karotenu, który trzeba uzupełniać. Doskonale do tego celu nadają się: marchew pastewna, czerwona i żółta. Dobrze jest ją rozdrobnić, a nawet wymieszać z innymi paszami. Można ją podawać także w postaci kiszonki. Zawarta w marchwi fruktoza bardzo ułatwia zakiszanie.
Do czego prowadzi niedobór beta-karotenu u krów?
Beta-karoten zawarty w marchwi to prowitamina witaminy A, jednak nie da się go zastąpić witaminą A. Jego brak, nawet przy dobrym zaopatrzeniu w witaminę A, prowadzi do groźnych dla bydła zaburzeń gruczołów rozrodczych oraz innych narządów uzależnionych od ich funkcjonowania. Beta-karoten ma duży wpływ na układ odpornościowy.
Zalecane dawki świeżej marchwi: krowy – 10–12 kg dziennie, cielęta – można podawać już od 30. dnia życia, początkowo ok. 0,5 kg dziennie, w wieku 4 miesięcy 3–4 kg dziennie na jedną sztukę, opasy w zależności od wieku 4–10 kg dziennie. Pod względe...