Stado podstawowe i jałówki reprodukcyjne dobrze jest żywić z maksymalnym wykorzystaniem użytków zielonych. Wypas i całodobowe utrzymanie krów z cielętami na pastwisku zapewnia najwyższą efektywność ekonomiczną produkcji wołowiny kulinarnej w stadach mięsnych.
Negatywne skutki zatuczenia krów
Również pasze objętościowe do żywienia zimowego stada, są najlepsze i najtańsze, gdy pochodzą z użytków zielonych. Cennym uzupełnieniem żywienia zimowego mogą być tanie pasze odpadowe z przemysłu rolno-spożywczego pod warunkiem pewności ich pozyskania i dobrej jakości, bo łatwo tracą wartość i pleśnieją. Natomiast popularna kiszonka z kukurydzy nie jest paszą tanią i posiada wysoką koncentrację energii. W żywieniu stada podstawowego może być stosowana w ograniczonych ilościach, by nie zatuczyć krów i jałówek. Zatuczenie powoduje trudne porody i negatywnie wpływa na rozród.
Sam znam hodowców bydła mięsnego, którzy wyeliminowali z żywienia krów mamek kiszonkę z kukurydzy, dzięki czemu sprzedają kukurydzę na pniu hodowcom bydła mlecznego i twierdzą, że takie rozwiązanie znacznie lepiej im się opłaca.
Na pewno kiszonka z kuk...