StoryEditorŚwinie

Żywienie prosiąt na mokro - wady i zalety

12.05.2020., 10:05h
Żywienie płynne świń pozwala w znacznym stopniu zredukować koszty produkcji świń poprzez wykorzystanie surowców ubocznych przemysłu spożywczego, do których należą głównie serwatka, odpady piekarnicze, kiszone ziarno kukurydzy, wywary gorzelniane, pulpa ziemniaczana oraz młóto browarniane.
Instalacja systemu żywienia na mokro to możliwość wykorzystania tanich, ale pełnowartościowych produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego. Wśród zalet karmienia na mokro wymieniana jest większa opłacalność produkcji trzody chlewnej, a dzięki temu poprawienie konkurencyjności na rynku. Co ważne, obniżanie kosztów produkcji odbywa się z zachowaniem produkcyjności stada. Zysk wynika jedynie z obniżenia kosztów żywienia poprzez wykorzystanie tańszych surowców do produkcji pasz.

Decyzję o inwestycji w system płynnego żywienia należy podjąć przede wszystkim, jeżeli ma się dostęp do stałych dostaw tanich komponentów pochodzących z przetwórstwa spożywczego. Jeżeli nie ma takich gwarancji, decyzja o wprowadzeniu płynnego żywienia nie będzie racjonalna. Żywienie na mokro ma sens, jeśli będziemy w stanie zapewnić sukcesywne dostawy wywaru gorzelnianego czy serwatki, która często zastępuje wodę w systemie żywienia na mokro.

Surowce płynne są lepiej trawione przez zwierzęta

Zdaniem specjalistów, stosując w tuczu żywienie płynną paszą fermentowaną, możemy spodziewać się mniejszego o blisko 10% zużycia paszy na kilogram przyrostu, n...
Pozostało 83% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 06:59